Με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, του Υπουργού Οικονομικών και του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στο Νόμο 4172/13 καθορίστηκαν οι προϋποθέσεις και οι όροι για την ενίσχυση εφευρετών που χρησιμοποιούν την κατοχυρωμένη Ευρεσιτεχνία τους για ένα αντικείμενο, ώστε να απαλλάσσονται για τα κέρδη μιας επιχείρησης από το φόρο εισοδήματος, για 3 συνεχόμενες χρήσεις.

Σημαντικά κίνητρα για την κατοχύρωση εφευρέσεων

Οι βασικές προϋποθέσεις για την εκμετάλλευση του συγκεκριμένου Νόμου και των ευεργετημάτων αυτού, είναι ο εφευρέτης, ανεξάρτητα αν είναι φυσικό ή νομικό πρόσωπο,

-να είναι δικαιούχος Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας που έχει εκδοθεί από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (Ο.Β.Ι.),
-να έχει Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας κατοχυρωμένο σε ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής σύμβασης για τα Δ.Ε ή σε ένα κράτος-μέλος του ΟΟΣΑ.

Σε διαφορετική περίπτωση αρκεί ο δικαιούχος να έχει ήδη κατοχυρωμένο Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας, καταχωρημένο και στην Ελλάδα.

Τέλος, το Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας πρέπει να είναι σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι την τελευταία ημέρα χρήσης, για την οποία ζητείται απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος.

Όλες οι νέες και προϋπάρχουσες επιχειρήσεις, στο άυλο κεφάλαιο των οποίων περιλαμβάνεται διεθνώς αναγνωρισμένη ευρεσιτεχνία, μπορούν επίσης να επωφεληθούν της φοροαπαλλαγής.

Για να μπορέσει να γίνει η υπαγωγή στο άρθρο 71Α του Ν. 4172/13 και να επωφεληθεί ο εφευρέτης της φοροαπαλλαγής, θα πρέπει να υποβάλλει:

-Αντίγραφο του Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας, καθώς και βεβαίωση ισχύος αυτού ή απόδειξη πληρωμής τελών στο αρμόδιο γραφείο ευρεσιτεχνιών, για τις χρήσεις όπου ζητείται η φορολογική απαλλαγή,

και

-τα προερχόμενα από την αλλοδαπή έγγραφα θα πρέπει να είναι επικυρωμένη και θεωρημένη με Apostille της σύμβασης της Χάγης ή να είναι επικυρωμένη από ελληνική προξενική ή Διπλωματική Αρχή.

Μπορείτε να μας καλέσετε καθημερινά στο 210-9358482, ώστε να σας ενημερώσουμε αναλυτικά για το πώς θα καταφέρετε να εκμεταλλευτείτε τα ευεργετήματα του Νόμου και να επωφεληθείτε της αντίστοιχης φοροαπαλλαγής.

Μπορείτε να μας καλέσετε καθημερινά στο 210-9358482, ώστε να σας ενημερώσουμε αναλυτικά για το πώς θα καταφέρετε να εκμεταλλευτείτε τα ευεργετήματα του Νόμου και να επωφεληθείτε της αντίστοιχης φοροαπαλλαγής.