ΝΕΑ

Πόσα σχέδια πρέπει να έχει η αίτησή μου;

12.06.2014

σχέδια drawings Ευρεσιτεχνίες ευρεσιτεχνία patents Patent

Με εξαίρεση εφευρέσεις που αφορούν χημικές ενώσεις, ή που δεν αποτυπώνονται οπτικά, κάθε αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας καλό είναι να συνοδεύεται από σχέδια. Αυτά τα σχέδια δεν είναι μόνο κατατοπιστικά στην επεξήγηση της επινόησης, αλλά συχνά αποτελούν μια απαραίτητη συνθήκη σε διαφορετικά στάδια της αίτησης για την χορήγηση Δ.Ε.

Πόσα σχέδια πρέπει να έχει η αίτησή μου;

– Ωραία, πόσα σχέδια χρειάζεται λοιπόν να κάνω;

Τουλάχιστον ένα σχέδιο, ή μια σχεδιαστική απεικόνιση, της ευρεσιτεχνίας είναι απαραίτητο να συμπεριλαμβάνεται στην αίτηση. Εξειδικευμένοι επαγγελματίες του χώρου, όπως και εφευρέτες, γνωρίζουν παρόλ’ αυτά ότι πολλές φορές ένα απλό σχέδιο δεν είναι ούτε κατ’ ελάχιστο αρκετό. Στην πραγματικότητα πολλές αιτήσεις για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας περιλαμβάνουν αρκετά φύλλα σχεδίων, καθένα από τα οποία απεικονίζει ενδεικτικά, είτε διαφορετικές όψεις της επινόησης, είτε χρήσεις αυτής, είτε τα επιμέρους στοιχεία που την αποτελούν, είτε ακόμα και τον τρόπο που λειτουργούν όλα αυτά. Ένας γενικός κανόνας θα ήταν πως τα σχέδια θα πρέπει να απεικονίζουν όλες τις όψεις (κάτοψη, εμπρόσθια, οπίσθια, πλάγιες όψεις) της εφεύρεσης, καθώς και των στοιχείων που την αποτελούν.

– Πρέπει να είναι αναλυτικά τα σχέδια;

Για την μεγαλύτερη δυνατή προστασία, καθώς και για να επιτρέπεται σε όποιον διαβάσει την τεχνική περιγραφή να καταλάβει πληρέστερα σε τι αναφέρεται αυτή, τα σχέδια ενός διπλώματος ευρεσιτεχνίας πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο αναλυτικά. Σίγουρα η βάση μιας κατοχύρωσης είναι η τεχνική περιγραφή και οι αξιώσεις, αλλά τα σχέδια συμβάλλουν ακόμα περισσότερο στην αποτελεσματική προστασία αυτής. Είναι βέβαιο πως τα αρχικά σχέδια θα είναι πιο πολύ σκαριφήματα, με σημειώσεις ή αλλαγές, αλλά όταν έρθει η ώρα για την κατάθεση καλό είναι να συμβουλευτεί κανείς, έναν επαγγελματία του χώρου ώστε να τον κατατοπίσει σχετικά με τις τυπικές και ουσιαστικές απαιτήσεις του Ο.Β.Ι. ή του Ευρωπαϊκού Γραφείου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας.

– Άρα πρέπει να απευθυνθώ σε κάποιον ειδικό;

Σίγουρα κανένας, δεν γνωρίζει επακριβώς τί έχει κατα νου ένας εφευρέτης πέρα από τον ίδιο. Γι’ αυτό είναι καλύτερα είτε να ζητά την βοήθεια από τον ειδικό στον οποίο θα απευθυνθεί για την σύνταξη της τεχνικής περιγραφής, είτε να απευθύνεται μόνος του σε σχεδιαστή με σκοπό να συζητήσουν και να του επεξηγήσει αναλυτικά τι είναι αυτό που έχει κατά νου. Το κόστος ενός επαγγελματία σχεδιαστή είναι σχετικά χαμηλό, αλλά σίγουρα αξίζει. Ένα έμπειρο, επαγγελματικό “μάτι” σίγουρα θα μπορεί να αναγνωρίσει πού πρέπει να εστιάσει, πώς πρέπει να απεικονίσει το κάθε τι και πού οφείλει να δώσει την μεγαλύτερη προσοχή.

Η μετατροπή μιας ιδέας από σκέψη σε πραγματικότητα μπορεί να δείχνει ιδιαίτερα περίπλοκη, αλλά οι συμβουλές των επαγγελματιών κατά τα διάφορα στάδια μπορούν να “λειάνουν” τον δρόμο. Ο εφευρέτης αναμφισβήτητα είναι αυτός που γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα το αντικείμενο, αλλά οι επαγγελματίες του χώρου μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά στην αποτελεσματική προστασία μιας εφεύρεσης.